Üdvözöljük a Német Külügyminisztérium honlapján

Adatvédelmi nyilatkozat a GDPR 13. cikke szerint

25.05.2018 - Cikk

Az alábbi információkból megtudhatja, mikor mely adatokat rögzítjük ezen a weboldalon, illetve azokat hogyan használjuk.

A Német Külügyminisztérium és a német külképviseletek az Európai Általános Adatvédelmi Rendelettel (GDPR), a Szövetségi Adatvédelmi Törvénnyel (BDSG), valamint adott esetben a szaktörvényi szabályozásokkal összhangban kezelik a személyes adatokat. Az alábbiakban az adatvédelmi rendelet 13. és 14. cikkének megfelelően teljesítjük tájékoztatási kötelezettségünket és tájékoztatjuk Önöket az adatkezelésről és jogaikról, valamint személyes adataik kezeléséről a weboldal használata során, a kapcsolatfelvételkor (az űrlapon keresztül, e-mailen, telefonon vagy postai úton), valamint hírlevelünk megrendelői esetében.

1. Alapok

1.1 Adatkezelő és adatvédelmi megbízott

A külszolgálatról szóló törvény (GAD) 2. §-a szerint a Német Külügyminisztérium és a külképviseletek együtt alkotnak egy egységes szövetségi hatóságot.

A személyes adatokat a német GDPR rendelet 4. cikke szerint a Német Külügyminisztérium kezeli:

Auswärtiges Amt

Werderscher Markt 1

10117 Berlin

Telefon: +49 (0)30 18 17-0 / Bürgerservice: +49 (0)30 18 17-2000

Telefax: +49 (0)30 18 17-3402

A Német Külügyminisztérium adatvédelmi megbízottját az alábbi címen éri el:

Datenschutzbeauftragte/r des Auswärtigen Amts

Auswärtiges Amt

Werderscher Markt 1

10117 Berlin

Telefon: +49 (0)30 18 17-7099

Telefax: +49 (0)30 18 17-5 7099

Az adatvédelmi megbízott angol nyelvű kapcsolatfelvételi űrlapja

Ha az adatvédelemmel kapcsolatos kérdései vannak, kérjük, forduljon a külképviselet adatvédelmi megbízottjához, az oldal végén megtudja, miként teheti ezt meg.

1.2 Személyes adatok

Személyes adat az azonosított vagy azonosítható természetes személyre („érintett”) vonatkozó bármely információ. Azonosítható az a természetes személy, aki közvetlen vagy közvetett módon, különösen valamely azonosító, például név, szám, helymeghatározó adat, online azonosító alapján azonosítható. (GDPR-rendelet, 4. cikk, 1. pont).

Az alábbi adatokat gyűjtjük a JavaScript-Trackingen keresztül:

  • megkeresés (a kért fájl fájlneve), dátum, idő
  • keresőmotor típusa/- verziószám: (pl. Internet Explorer 11)
  • keresőmotor nyelve (pl. német)
  • alkalmazott operációs rendszer (pl. Windows 10)
  • az eszköz típusa, az eszköz modellje, az eszköz márkája
  • a képernyőfelbontás
  • a felhasznált pluginok (pl. Flash, Java)
  • referrer URL (az előzetesen megtekintett oldal)
  • anonimizált IP-cím
  • a megkeresés országa, régiója, városa
  • letöltések
  • klikkek
  • az elküldött nyomtatványok száma (függ a célmeghatározástól)

1.3 Az adatkezelés jogalapjai

Személyes adatait az alábbi jogalapokon kezeljük:

  • A GDPR-rendelet 6. cikke, a) pont, amennyiben hozzájárulását adta személyes adatainak egy vagy több konkrét célból történő kezeléséhez (pl. hírlevél kiküldése);
  • A GDPR-rendelet 6. cikke b) pont, az adatkezelés olyan szerződés teljesítéséhez szükséges, amelyben az érintett az egyik fél, vagy az a szerződés megkötését megelőzően az érintett kérésére történő lépések megtételéhez szükséges;
  • A GDPR-rendelet 6. cikke c) pont az adatkezelés az adatkezelőre vonatkozó jogi kötelezettség teljesítéséhez szükséges;
  • A GDPR-rendelet 6. cikke d) pont, az adatkezelés az érintett vagy egy másik természetes személy létfontosságú érdekeinek védelme miatt szükséges;
  • A GDPR-rendelet 6. cikke e) pontja együtt értelmezve a BDSG 3. §-val, az adatkezelés közérdekű vagy az adatkezelőre ruházott közhatalmi jogosítvány gyakorlásának keretében végzett feladat végrehajtásához szükséges (pl. kapcsolatfelvételi megkeresés megválaszolása). A Német Külügyminisztérium és a német külképviseletek közfeladati közé tartozik mindenekelőtt a nyilvánossággal való kapcsolattartás és a Németországi Szövetségi Köztársaságról szóló információk rendelkezésre bocsátása külföldön (A Külszolgálatról szóló törvény 1. §-a – GAD-tv.).

2. Adatkezelés a jelen honlap felkeresésével kapcsolatban

2.1. Adatgyűjtés

A felhasználó minden egyes, weboldalhoz történő hozzáférésénél és a fájlok bármelyik betöltésénél átmenetileg adatok tárolódnak el a protokollfájlban és azokat feldolgozzák.

A felhasználási elemzéshez alkalmazott tracking-tool úgy van konfigurálva, hogy nem lehet vele személyes felhasználói adatokat gyűjteni.

Továbbá az IP-címeket anonimizáljuk, így a felhasználót nem lehet visszakövetni.

A tracking-tool saját szerveren, biztonságos, BSI-tanúsított hálózati zónában található Németországban, ezért nem juthatnak ki a tracking-adatok.

Ezen felül a felhasználók be tudják úgy állítani a keresőmotorjukat, hogy látogatásuk a weboldalon ne legyen regisztrálva és kiértékelve (do-not-tracking-beállítás). A keresőmotor-változók közvetítése során a weboldal számára jelzik, hogy a látogató szeretné-e a trackinget vagy nem.

Ahhoz, hogy megtudja, miként járjon el a saját keresőjével, a keresőbe pl. írja be: „Do not track aktiválása” (és a keresője nevét is).

Az alábbi adatokat gyűjtjük a JavaScript-Trackingen keresztül:

  • megkeresés (a kért fájl fájlneve), dátum, idő
  • keresőmotor típusa/- verziószám: (pl. Internet Explorer 11)
  • keresőmotor nyelve (pl. német)
  • alkalmazott operációs rendszer (pl. Windows 10)
  • az eszköz típusa, az eszköz modellje, az eszköz márkája
  • a képernyőfelbontás
  • a felhasznált pluginok (pl. Flash, Java)
  • referrer URL (az előzetesen megtekintett oldal)
  • anonimizált IP-cím
  • a megkeresés országa, régiója, városa
  • letöltések
  • klikkek

az elküldött nyomtatványok száma (függ a célmeghatározástól)

2.2 Átmeneti sütik

Az egyes oldalak felkeresésénél úgy nevezett átmeneti sütiket (session cookies) alkalmazunk, hogy megkönnyítsük a navigációt. Ezek az átmeneti sütik nem tartalmaznak személyes adatokat, és az oldal elhagyása után megsemmisülnek.

Olyan technikákat, amelyek lehetővé tennék, hogy a felhasználók oldallátogatási szokásait kövessük, nem alkalmazunk.

2.3. Közösségi média pluginok

Jelenleg az alábbi közösségi média pluginokat alkalmazzuk: Facebook, Twitter, Instagram és Youtube (Google). Ennek során az úgy nevezett két-klikkelés-megoldást választjuk. Ez azt jelenti, hogy ha felkeresi az oldalunkat, akkor alapvetően nem továbbítódnak személyes adatai a pluginok szolgáltatói részére. Csak ha ráklikkel a közösségi hálók aktiválókapcsolójára, akkor továbbítódnak személyes adatai a mindenkori plugin-szolgáltatóhoz, és ott (az USA-ban, amerikai szolgáltatók) tárolják. Azért használjuk a közösségi médaipluginokat, hogy az Önnel és más felhasználóval folytatott interakció révén érdekesebbé tegyük az információs kínálatot.

Kifejezetten felhívjuk a figyelmet arra, hogy a közösségi médiák saját adatfelhasználási irányelveiknek megfelelően tárolják a felhasználók adatait (pl. személyes információk, IP-cím, stb.), és azokat felhasználják üzleti célra. A közösségi médiák adatfeldolgozási folyamatáról az alábbi linkeken tájékozódhat:

Facebook, Twitter, Instagram, Youtube (Google).

Nem rendelkezünk befolyással a közösségi médiák adatgyűjtési és felhasználási gyakorlatára. Számunkra nem ismeretes az, hogy milyen mennyiségben és milyen hosszú ideig tárolják az adatokat, milyen törlési kötelezettségeknek tesznek eleget, milyen adatértékelést és adat-összekapcsolást végeznek, és kinek adják tovább ezeket az adatokat.

Arra kérjük, hogy nagyon gondosan vizsgálja meg, milyen személyes adatot oszt meg a közösségi médiákkal, ha oldalunkat használja. Ha nem szeretné, hogy a közösségi médiák személyes adatokat kapjanak a világhálón folytatott kommunikációjával kapcsolatban, akkor más úton és módon kell velünk kapcsolatba lépniük, pl. a weboldalon megtalálható nyomtatványon keresztül.

3. Személyes adatok kezelése a kapcsolatfelvétel keretében

Ha kapcsolatba lép velünk, akkor az Ön által közölt adatokat (név, e-mail-cím, valamint adott esetben a cím és telefonszám), valamint az elküldött tartalmak (adott esetben személyes adatok) a kapcsolattartás és a megkeresés feldolgozása céljából kezelésre kerülnek, és az irattári irányelveknek megfelelő ideig őrizzük azokat.

Amennyiben nem mi vagyunk az illetékesek a megkeresés ügyében, akkor az adatok továbbítása más tartományi vagy szövetségi hatósághoz hozzájárulás nélkül is megtörténhet, ha feltételezhető, hogy az ügy megválaszolása céljából a továbbítás az Ön érdekében áll, és az érzékeny személyes adatok nem érintettek ebben (a német GDPR-rendelet 6. cikke, e) pontja, együtt értelmezve a BDSG törvény 3.§, 25.§ (1.) szakasszal valamint együtt értelmezve a BDSG törvény 23. § 1.-el).

4. Hírlevél kiküldése

Feliratkozhat hírlevelünkre, amelyben a Német Szövetségi Külügyminisztérium újdonságairól, sajtóinformációiról, vagy az utazással kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatjuk.

A hírlevélre való feliratkozásnál az úgy nevezett double-opt-in-eljárást alkalmazzuk. Ez azt jelenti, hogy a jelentkezése után e-mailt küldünk a megadott e-mail címére, amelyben kérjük, hogy erősítse meg, hogy kéri a hírlevelek kiküldését. Amennyiben 24 órán belül nem erősíti meg a feliratkozást, az adatai automatikusan törlődnek.

A hírlevél kiküldésébe való beleegyezését bármikor visszavonhatja, és leiratkozhat a hírlevélről. A leiratkozáshoz vezető linket minden egyes hírlevélben megtalálja.

5. Nyomdai termékek megrendelése

Amennyiben a weboldalon keresztül kiadványokat, és más nyomdai termékeket rendelnek meg, akkor a rendelés lebonyolításához az alábbi adatok szükségesek:

  • Családi név, utónév
  • Utca, házszám
  • Irányítószám és helység
  • E-mail-cím

Amennyiben rendelését nem mi dolgozzuk fel véglegesen, úgy a megadott adatokat továbbítjuk harmadik fél (a kiküldést végző cég, más hatóság vagy intézmény részére, amennyiben ezek küldik ki a megrendelt anyagokat). Adatai kezelésének jogalapja a német GDPR-rendelet 6. cikk, 1. pont.). Amennyiben nem állnak rendelkezésre a fenti adatok, akkor nem tudjuk feldolgozni rendelését.

A megadott adatokat a rendelés feldolgozás után 90 napig tároljuk, utána töröljük.

6. Rendezvények, PR-tevékenység

A Német Külügyminisztérium és a német külképviseletek feladataik ellátása keretében különböző rendezvények szervezői vagy társszervezői lehetnek.

Rendezvényeken való részvétel, ill. meghívás esetében kezelünk személyes adatokat (név, cím). Ez különböző kommunikációs eszközökkel történhet, pl. űrlap kitöltésével, webes űrlap kitöltésével, e-mailen, telefonon vagy névjegy átadásával.

Az, hogy milyen személyes adatokat kell megadni, mindig az adott űrlaptól, kitöltendő elektronikus űrlaptól, ill. esetleges megbeszélések keretében megkérdezett adatoktól függ.

6.1. A kísérő személyek adatainak gyűjtése

A rendezvények megfelelő lebonyolítása érdekében a kísérők adatait is gyűjtik és kezelik. Őket, mint minden más adatkezelés által érintett személyt az érintettek jogai a 7. pont szerint illetik meg.

6.2. Adatgyűjtés nyilvánosan hozzáférhető forrásokból

Ezen kívül a Német Külügyminisztérium nyilvánosan hozzáférhető forrásokból is gyűjt és kezel adatokat, pl. az érintett személyek honlapjáról vagy nyilvánosan hozzáférhető nyilvántartásokból.

6.3. További eljárás ennél az adatgyűjtésnél

A személyes adatokat nem kapja meg illetéktelen harmadik fél, hanem belső felhasználásra kerülnek, a rendezvény lebonyolításának érdekében (pl. vendéglisták összeállítása, a beléptetés ellenőrzésének megkönnyítése). Előfordulhat, hogy egy vagy több megbízott megkapja a személyes adatokat, de csakis a mi megbízásunkból és a rendezvény lebonyolítása érdekében belső felhasználásra.

A rendezvény jellegétől függően együttműködő partnereink mellett társszervezőként is felléphetünk. Ezekben az esetekben a rendezvény célja miatt gyűjtött adatokat megkapja az együttműködő partner, de ezek az adatok is kizárólag csak a rendezvény megfelelő lebonyolítását szolgálhatják. Azt, hogy kik az együttműködő partnerek, mindig az adott rendezvény szervezésekor tesszük közzé.

Az adatokat csak addig tároljuk, amíg a rendezvény szervezéséhez és lebonyolításához ez szükséges, valamint a PR-tevékenységünkhöz erre szükség van.

Levelek és meghívók címzettjeként bármikor jelezheti, hogy nem szeretne több meghívót, levelet kapni.

6.4. Képfelvétel

A Német Külügyminisztérium és a német külképviseletek sajtó- és PR-tevékenységéhez képek készülnek a rendezvényeken és találkozókon, ezeket nyilvánosságra is hozzák. Előfordulhat, hogy valaki felismeri magát a képeken. Ellentmondhat a nyilvánosságra hozásnak és a felvételnek. Kérjük, ebben az esetben forduljon közvetlenül a fényképészhez vagy használja a fent megnevezett kapcsolattartó adatokat az ellentmondás benyújtására.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a nekünk nincs befolyásunk a sajtó és a média képviselőire. Ők a GDPR-rendelet értelmében saját maguk felelősek.

7. A felhasználók jogaik

7.1. Személyes adataival kapcsolatban az alábbi jogok illetik meg Önt:

  • felvilágosítás joga DSGVO 15. cikk
  • helyesbítés joga DSGVO 16. cikk
  • törlés joga („az elfeledtetés joga”) DSGVO 17. cikk
  • az adatkezelés korlátozásának joga DSGVO 18. cikk
  • az adathordozhatóság joga DSGVO 20. cikk
  • az adatkezelés elleni tiltakozás joga DSGVO 21. cikk

7.2. Amennyiben személyes adatainak kezelése hozzájárulásos alapon történik (pl. hírlevél), joga van, hogy ezt a hozzájárulást – az okok megadása nélkül - bármikor visszavonja. A hozzájárulás visszavonása a visszavonásig bekövetkezett adatkezelés jogszerűségét nem érinti (DSGVO 7. cikk, 3. bek.).

7.3. Ezen kívül joga van ahhoz, hogy az adatvédelmi felügyeleti hatóságnál panaszt tegyen ellenünk a személyes adatainak feldolgozásával kapcsolatban (DSGVO 77. cikk)

A Német Külügyminisztérium és a német külképviseletek esetében illetékes felügyeleti hatóság:

Német Szövetségi Adatvédelmi és Információs Szabadság megbízottja

Husarenstr. 30

D-52117 Bonn

8. A nagykövetség adatvédelmi megbízottja

Lap tetejére