Willkommen auf den Seiten des Auswärtigen Amts

Adatvédelmi nyilatkozat

25.05.2018 - Cikk

Az alábbi tájékoztatás célja, hogy informáljuk Önöket, mikor gyűjtünk adatokat a weboldalon és milyen módon használjuk fel azokat.

1. Személyes adatok gyűjtésével kapcsolatos tájékoztatás

a.) Az alábbiakban tájékoztatjuk Önöket arról, mikor gyűjtünk személyes adatokat a weboldal használata során. Személyes adatnak minősül valamennyi olyan adat, amelyből következtetni lehet az Ön személyére, pl. név, cím, e-mail cím, felhasználói magatartás.

b.) Amikor kapcsolatba lép velünk, akkor az Ön által megadott adatokat (név, adott esetben e-mail cím, telefonszám) valamint a közölt információkat (adott esetben személyes adatokat) a kapcsolatfelvétel céljából és kérése feldolgozása érdekében tároljuk. A tárolás az írásos anyagok tárolására érvényes határidőknek és az iktatási irányelvnek megfelelően történik, amely kiegészíti a Szövetségi Minisztériumok Közös Szabályozását. Személyes adatai kezelésének jogi alapját a DS-GVO (német GDPR tv.) 6. cikkely, 1. bek. e betű, kiegészítve a Szövetségi adatvédelmi törvény (BDSG) 3. paragrafusával adja. Az Ön által közölt személyes adatok kezelése a kapcsolatfelvételhez és kérése feldolgozásához szükséges.

2. Felhasználási elemzés

a.) A felhasználó minden egyes, weboldalhoz történő hozzáférésénél és a fájlok bármelyik betöltésénél átmenetileg adatok tárolódnak el a protokollfájlban és azokat feldolgozzák. A felhasználási elemzéshez alkalmazott tracking-tool úgy van konfigurálva, hogy nem lehet vele személyes felhasználói adatokat gyűjteni. Továbbá az IP-címeket anonimizáljuk, így a felhasználót nem lehet visszakövetni. Ennek során az IP-cím utolsó oktettjét nullázzuk. A tracking-tool saját szerveren, biztonságos, BSI-tanúsított hálózati zónában található Németországban, ezért nem juthatnak ki a tracking-adatok. Ezen felül a felhasználók be tudják úgy állítani a keresőmotorjukat, hogy látogatásuk a weboldalon ne legyen regisztrálva és kiértékelve (do-not-tracking-beállítás). A keresőmotor-változók közvetítése során a weboldal számára jelzik, hogy a látogató szeretné-e a trackinget vagy nem.

Ahhoz, hogy megtudja, miként járjon el a saját keresőjével, a keresőbe pl. írja be: „Do not track aktiválása” (és a keresője nevét is).

b.) Az alábbi adatokat gyűjtjük a JavaScript-Trackingen keresztül:

  • megkeresés (a kért fájl fájlneve), dátum, idő
  • keresőmotor típusa/- verziószám: (pl. Internet Explorer 11)
  • keresőmotor nyelve (pl. német)
  • alkalmazott operációs rendszer (pl. Windows 10)
  • az eszköz típusa, az eszköz modellje, az eszköz márkája
  • a képernyőfelbontás
  • a felhasznált pluginok (pl. Flash, Java)
  • referrer URL (az előzetesen megtekintett oldal)
  • anonimizált IP-cím
  • a megkeresés országa, régiója, városa
  • letöltések
  • klikkek
  • az elküldött nyomtatványok száma

3. Sütik alkalmazása

Az egyes oldalak felkeresésénél úgy nevezett átmeneti sütiket (session cookies) alkalmazunk, hogy megkönnyítsük a navigációt. Ezek az átmeneti sütik nem tartalmaznak személyes adatokat, és az oldal elhagyása után megsemmisülnek. Olyan technikákat, mint pl. a Java-Applets vagy az Active-X-Controll, amelyek lehetővé tennék, hogy a felhasználók oldallátogatási szokásait kövessük, nem alkalmazunk.

Postai címeket és e-mail címeket, amelyeket megkereséseknél, információs anyagok rendeléseinél adnak meg a felhasználók, kizárólag csak levelezési célokra, ill. a kívánt küldeményekhez használjuk fel.

4. Hírlevél kiküldése

a.) Feliratkozhat hírlevelünkre, amelyben a Német Szövetségi Külügyminisztérium újdonságairól, sajtóinformációiról, vagy az utazással kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatjuk.

b.) A hírlevélre való feliratkozásnál az úgy nevezett double-opt-eljárást alkalmazzuk. Ez azt jelenti, hogy a jelentkezése után e-mailt küldünk a megadott e-mail címére, amelyben kérjük, hogy erősítse meg, hogy kéri a hírlevelek kiküldését. Csak az e-mailben kiküldött linkre kattintás, tehát megerősítés után tároljuk e-mail címét, hogy el tudjuk küldeni Önnek a hírlevelet. A feldolgozás a DS-GVO 6. cikkely, 1. bek., a betű szerinti hozzájárulás alapján történik. Amennyiben a jelentkezését nem erősíti meg 24 órán belül, akkor a személyes adatai automatikusan törlődnek.

c.) A hírlevél kiküldésébe való beleegyezését bármikor visszavonhatja, és leiratkozhat a hírlevélről. A leiratkozáshoz vezető linket minden egyes hírlevélben megtalálja.
5. Közösségi média pluginok

a.) Jelenleg az alábbi közösségi média pluginokat alkalmazzuk: Facebook, Twitter, Instagram és Youtube (Google). Ennek során az úgy nevezett két-klikkelés-megoldást választjuk. Ez azt jelenti, hogy ha felkeresi az oldalunkat, akkor alapvetően nem továbbítódnak személyes adatai a pluginok szolgáltatói részére. Csak ha ráklikkel a közösségi hálók aktiválókapcsolójára, akkor továbbítódnak személyes adatai a mindenkori plugin-szolgáltatóhoz, és ott (az USA-ban, amerikai szolgáltatók) tárolják. Azért használjuk a közösségi médaipluginokat, hogy az Önnel és más felhasználóval folytatott interakció révén érdekesebbé tegyük az információs kínálatot. A pluginok használatának jogi alapját a DS-GVO (német GDPR tv.) 6. cikkely, 1. bek. e betű, kiegészítve a Szövetségi adatvédelmi törvény (BDSG) 3. paragrafusával adja.

b.) Kifejezetten felhívjuk a figyelmet arra, hogy a közösségi médiák saját adatfelhasználási irányelveiknek megfelelően tárolják a felhasználók adatait (pl. személyes információk, IP-cím, stb.), és azokat felhasználják üzleti célra. A közösségi médiák adatfeldolgozási folyamatáról az alábbi linkeken tájékozódhat:

Facebook, Twitter, Instagram, Youtube (Google).

c.) Nem rendelkezünk befolyással a közösségi médiák adatgyűjtési és felhasználási gyakorlatára. Számunkra nem ismeretes az, hogy milyen mennyiségben és milyen hosszú ideig tárolják az adatokat, milyen törlési kötelezettségeknek tesznek eleget, milyen adatértékelést és adat-összekapcsolást végeznek, és kinek adják tovább ezeket az adatokat.

d.) Arra kérjük, hogy nagyon gondosan vizsgálja meg, milyen személyes adatot oszt meg a közösségi médiákkal, ha oldalunkat használja. Ha nem szeretné, hogy a közösségi médiák személyes adatokat kapjanak a világhálón folytatott kommunikációjáal kapcsolatban, akkor más úton és módon kell velünk kapcsolatba lépniük, pl. a weboldalon megtalálható nyomtatványon keresztül.
6. A felhasználók jogaik

a.) Személyes adataival kapcsolatban az alábbi jogok illetik meg Önt:

felvilágosítás joga DS-GVO 15. cikkely

helyesbítés joga DS-GVO 16. cikkely

törlés joga („az elfeledtetés joga”) DS-GVO 17. cikkely

az adatkezelés korlátozásának joga DS-GVO 18. cikkely

az adatkezelés elleni tiltakozás joga DS-GVO 21. cikkely

az adathordozhatóság joga DS-GVO 20. cikkely

b.) Amennyiben személyes adatainak kezelése hozzájárulásos alapon történik, joga van, hogy ezt a hozzájárulást bármikor visszavonja. A hozzájárulás visszavonása a visszavonásig bekövetkezett adatkezelés jogszerűségét nem érinti (DS-GVO 7. cikkely, 3. bek.).

Ezen kívül joga van ahhoz, hogy az adatvédelmi felügyeleti hatóságnál panaszt tegyen ellenünk a személyes adatainak feldolgozásával kapcsolatban (DS-GVO 77. cikkely)

Lap tetejére